Nyoquis amb salsa de tomàquet

En aquesta entrada presentem una recepta tradicional italiana de pasta feta a base de patata.

Nyoquis amb salsa de tomàquet:
Nyoquis amb salsa de tomàquet

Ingredients per a 4 persones:
  • 900 kg de patates.
  • 180 grams de farina de blat.
  • 2 rovells d'ou de mida normal.
  • Nou moscada.
  • Sal i pebre.
  • 1 pot de tomàquet natural triturat de 400 grams.
  • 1 fulla petita de llorer.
  • Herbes de Provença.
  • Oli d'oliva.

Elaboració:
  1. Posar aigua a escalfar-se a una olla a foc alt.
  2. Separar els dos rovells d'ou de la resta. Batre'ls i reservar-los (les clares no les utilitzarem en aquesta recepta).
  3. Rentar bé les patates. Quan l'aigua comenci a bullir, tirar-les a dins i deixar que es coguin.
  4. Quan les patates estiguin cuites, passar-les per aigua de l'aixeta i deixar-les refredar a temperatura ambient.
    1. Per saber si les patates estan cuites es poden punxar amb un ganivet: si entra fàcilment fins al centre de la patata, és que ja està cuita.
  5. Quan ja es puguin manipular sense cremar-nos, pelar les patates, posar-les a un bol gran i aixafar-les amb una forquilla.
  6. Havent-les aixafat totes, deixar-les refredar uns 10 minuts més.
  7. Passat aquest temps, posar paper film a sobre el marbre de la cuina i escampar-hi una mica de farina.
  8. Posar la patata aixafada a sobre la farina escampada. Donar-li la forma d'un volcà.
  9. A dins del volcà avocar els rovells d'ous, un bon grapat de sal i una mica de nou moscada (un quart de cullerada de postres).
  10. Començar a amassar afegint la farina de mica en mica:
    1. Afegir una mica de farina i remenar per tal que s'integri a la massa.
    2. Repetir fins a obtenir una massa que no s'enganxi i sigui fàcil de manipular.
  11. Quan la massa ja estigui llesta, rentar-nos bé les mans (eixugant-nos-les molt bé per no afegir líquid a la massa). Canviar el paper film i posar-ne de net. Escampar una mica de farina.
  12. Tallar la massa en 4 parts amb un ganivet afilat. Reservar-ne 3 i al quart, donar-li forma de tub allargat (com un xurro). El nyoquis seran tan grans com l'amplada del tub, així que es tracta de fer una mida ni massa petita ni massa gran.
  13. Una vegada ja tenim el tub estirat, anar-lo tallant a rectangles (amb el mateix ganivet afilat que havíem fet servir).
  14. Havent tallat tot el tub (haurien de sortir uns 30 trossos), donar-los forma rodona amb les mans.
  15. Agafar cadascuna de les boles i fer-los la marca característica amb una forquilla:
    1. Agafar el nyoqui amb una ma i amb l'altre, posar la forquilla girada a sobre (ha de quedar el mànec cap avall i les forques a sobre el nyoqui). Moure la forquilla per sobre fent una lleugera pressió per deixar la marca de les forques a la bola.
    2. Si no surt bé, tornar a fer una bola amb les mans i tornar-ho a provar. 
  16. Havent fet la marca als nyoquis, es podrien congelar:
    1. Cal posar-los a una safata de manera que no es toquin entre sí, posar-los al congelador i, al cap d'unes hores (quan ja no es puguin enganxar) ja es poden guardar tots junts a una bossa de congelació o a un tuper.
  17. Posar aigua a escalfar-se a una olla.
  18. A una paella gran, posar un bon raig d'oli i deixar que s'escalfi.
  19. Evocar a la paella el tomàquet natural triturat i afegir-hi la fulla de llorer i pebre al gust.
  20. Tapar completament la paella i deixar que el tomàquet sofregeixi, remenar de tant en tant.
  21. Quan l'aigua de l'olla comenci a bullir, tirar uns 12 nyoquis (o més si l'olla és grossa) i deixar que es coguin. Primer veureu que els nyoquis van al fons de l'olla, però passats uns minuts, començaran a surar. Quan surin és que ja estan cuits i es poden enretirar amb una espàtula.
  22. Anar coent tongades de nyoquis fins que ja estiguin tots cuits.
  23. Mentrestant, quan la salsa de tomàquet hagi reduït força, tastar i rectificar de sal. Tirar un grapadet d'herbes de Provença.
  24. Quan tots els nyoquis estiguin cuits i el tomàquet hagi sofregit, emplatar, afegir una mica més de pebre i servir.

Bon profit!

Comentaris