Pantxineta

Avui presentem unes postres tradicionals del País Basc.

Pantxineta:
Pantxineta


Ingredients:
  • 2 làmines de pasta de full rodones.
  • 5 ous.
  • 75 grams de sucre.
  • 30 grams de farina de blat de moro refinada.
  • 100 grams d'ametlla picada.
  • 1 beina de vainilla.
  • 0,5 litres de llet.
  • Una mica més de sucre (a la recepta original es fa amb sucre glas però també es pot fer amb sucre normal).

Elaboració:
Aquestes postres consisteixen en dues làmines de pasta de full farcides de crema pastissera, de manera que primer farem la crema, la posarem a una de les làmines i finalment ho taparem amb l'altre.
  1. Preparar tots els ingredients:
    1. Picar els 100 grams d'ametlles.
    2. Obrir per la meitat la beina de vainilla.
    3. Separar 3 rovells d'ou a un bol gran i batre.
    4. Barrejar a un altre bol la farina i el sucre.
  2. Posar 0,4 litres de llet a una cassola i amb la beina de vainilla i posa a escalfar a foc mitjà-alt.
  3. Al bol on tenim els 3 rovells batuts, afegir sense deixar de remenar: 
    1. La barreja de sucre i farina.
    2. 1 ou sencer.
    3. 0,1 litres de llet.
  4. Remenar fins que s'integri tot bé i afegir un cullerot de la llet que s'està escalfant al foc. Remenar.
  5. Quan estigui tot ben barrejat afegir-ho a la cassola on s'està escalfant la llet.
  6. Remenar-ho sense parar uns 5-10 minuts, fins que espesseixi.
    1. A mesura que es vagi espessint anar baixant una mica el foc.
  7. Quan estigui força espès,  retirar del foc i treure la beina.
  8. Afegir-hi 50 grams de l'ametlla picada i deixar refredar a temperatura ambient remenant-ho de tant en tant.
  9. Quan s'hagi refredat (ha de quedar amb textura de crema pastissera) i estigui a temperatura ambient:
    1. Posar el forn a preescalfar a uns 200 graus.
    2. Estirar una de les làmines de pasta de full i posar-hi la crema a la part central, deixant uns dos dits de marge a la vora sense crema.
  10. Batre un ou i pintar la vora sense crema.
  11. Posar l'altre làmina de pasta de full a sobre i aixafar la vora amb una forquilla.
  12. Escampar els 50 grams restants d'ametlla picada per sobre i pintar amb una mica de l'ou batut.
  13. Posar al forn i deixar coure 30 minuts a 160 graus.
  14. Obrir el forn i posar-li una mica de sucre per sobre.
  15. Deixar coure 10 minuts més.
  16. Passats aquests minuts, treure del forn i deixar refredar a temperatura ambient:
    1. Pantxineta
    2. Si es té sucre glas se'n pot tira una mica per decorar.


Bon profit!

Comentaris