En motiu de l'inici de l'hivern i de les festes nadalenques, presentem una recepta de caldo boníssima, que ens anirà molt bé per combatre el fred que està fent aquests dies.
Caldo:
Caldo:
Per a la sopa:
Elaboració:
- 1 nap (si en tinc de dues varietats, en poso un de cada).
- 1 xirivia.
- 2 pastanagues.
- 1 porro.
- 1 tros mitjà de carbassa (d'uns 150 grams).
- 1 tros mitjà de col (d'uns 150 grams).
- 3 patates mitjanes tirant a grans.
- Unes branques d'api (algunes amb fulles).
- 2 ossos blancs de porc, salats.
- 1 os gran de vedella (del genoll o canya).
- Un tros de carcassa de pollastre.
- 1 botifarra de pagès (o 2 saltxitxes) i molt millor si, en comptes d'això, li posem una botifarra blanca.
- 200 grams de galets de Nadal.
Per a les pilotes:
- 300 grams de botifarra (o carn picada de porc).
- 200 grams de carn picada de vedella.
- Dues llesques de pa de motlle (també podem fer servir pa sec que tinguem).
- Llet.
- Sal i pebre.
- All i julivert en pols (o millor si en tenim de frescos).
Elaboració:
Per a la sopa:
- Omplir una olla gran amb aigua calenta, fins que faltin 4 dits per omplir-la del tot.
- Pelar el nap, la xirivia i les pastanagues i treure'ls les puntes, netejar i afegir a l'olla.
- Tallar les puntes del porro, treure-li una capa, netejar-lo, tallar-lo per la meitat i afegir-lo a l'olla.
- Pelar la carbassa i les patates, netejar-les i afegir-les.
- Netejar la col i les branques d'api i afegir-les a l'olla.
- Afegir també els ossos i el tros de carcassa de pollastre.
- Deixar coure 2 hores a partir de que comenci a bullir. Remenar cada 30 minuts.
- Si veieu que es redueix massa l'aigua, afegir-ne una mica de calenta.
- Quan hagin passat 2 hores, afegir les dues meitats de peu de porc ja cuit.
- Al cap de mitja hora més, a les 2,5 hores, afegir la botifarra i les pilotes.
- Deixar coure mitja hora més, fins que arribem a les 3 hores.
- Passat aquest temps, treure els ingredients de l'olla amb una escumadora i unes pinces. Posar a un plat gros a un bol tot el que us agradi menjar.
- La resta d'ingredients, a excepció dels ossos, es poden aprofitar per fer una crema de verdures, els reservem i llancem els ossos:
- A la propera entrada explicarem com fer-la.
- Afegir els galets i deixar coure segons indicacions del paquet (en aquest cas, uns 18 minuts).
- Servir la carn i les verdures mentre es couen els galets.
- Passat el temps que indica el paquet, servir la sopa.
Per a les pilotes:
- A un bol gros, posar dues llesques de pa i remullar amb llet, fins que quedin ben molles.
- Afegir les carns picades.
- Salpebrar generosament.
- Afegir també l'all i el julivert en pols.
- Remenar tots els ingredients fins que quedi una massa homogènia.
- Fer un parell o tres de pilotes grans.
- Afegir les pilotes al caldo quan faltin uns 30 minuts per a que acabi de bullir.
Aquesta recepta ha estat actualitzada recentment (28-02-2023) i us hem deixat el pas a pas a les històries destacades del nostre compte d'Instagram: @Bonprofitbloc.
Bon profit! I bones festes: Que tingueu molt bon Nadal i un feliç any nou!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada