Caldo

En motiu de l'inici de l'hivern i de les festes nadalenques, presentem una recepta de caldo boníssima, que ens anirà molt bé per combatre el fred que està fent aquests dies.

Caldo:


Ingredients per a unes 4 persones (plat únic):

Per a la sopa:
  • 1 nap (si en tinc de dues varietats, en poso un de cada).
  • 1 xirivia.
  • 2 pastanagues.
  • 1 porro.
  • 1 tros mitjà de carbassa (d'uns 150 grams).
  • 1 tros mitjà de col (d'uns 150 grams).
  • 3 patates mitjanes tirant a grans.
  • Unes branques d'api (algunes amb fulles).
  • 2 ossos blancs de porc, salats.
  • 1 os gran de vedella (del genoll o canya).
  • Un tros de carcassa de pollastre.
  • 1 botifarra de pagès (o 2 saltxitxes) i molt millor si, en comptes d'això, li posem una botifarra blanca.
  • 200 grams de galets de Nadal.
Per a les pilotes:
  • 300 grams de botifarra (o carn picada de porc).
  • 200 grams de carn picada de vedella.
  • Dues llesques de pa de motlle (també podem fer servir pa sec que tinguem).
  • Llet.
  • Sal i pebre.
  • All i julivert en pols (o millor si en tenim de frescos).

Elaboració:

Per a la sopa:
  1. Omplir una olla gran amb aigua calenta, fins que faltin 4 dits per omplir-la del tot.
  2. Pelar el nap, la xirivia i les pastanagues i treure'ls les puntes, netejar i afegir a l'olla.
  3. Tallar les puntes del porro, treure-li una capa, netejar-lo, tallar-lo per la meitat i afegir-lo a l'olla.
  4. Pelar la carbassa i les patates, netejar-les i afegir-les.
  5. Netejar la col i les branques d'api i afegir-les a l'olla.
  6. Afegir també els ossos i el tros de carcassa de pollastre.
  7. Deixar coure 2 hores a partir de que comenci a bullir. Remenar cada 30 minuts.
    1. Si veieu que es redueix massa l'aigua, afegir-ne una mica de calenta.
  8. Quan hagin passat 2 hores, afegir les dues meitats de peu de porc ja cuit.
  9. Al cap de mitja hora més, a les 2,5 hores, afegir la botifarra i les pilotes.
  10. Deixar coure mitja hora més, fins que arribem a les 3 hores.
  11. Passat aquest temps, treure els ingredients de l'olla amb una escumadora i unes pinces. Posar a un plat gros a un bol tot el que us agradi menjar.
  12. La resta d'ingredients, a excepció dels ossos, es poden aprofitar per fer una crema de verdures, els reservem i llancem els ossos:
    1. A la propera entrada explicarem com fer-la.
  13. Afegir els galets i deixar coure segons indicacions del paquet (en aquest cas, uns 18 minuts).
  14. Servir la carn i les verdures mentre es couen els galets.
  15. Passat el temps que indica el paquet, servir la sopa.
Per a les pilotes:
  1. A un bol gros, posar dues llesques de pa i remullar amb llet, fins que quedin ben molles.
  2. Afegir les carns picades.
  3. Salpebrar generosament.
  4. Afegir també l'all i el julivert en pols.
  5. Remenar tots els ingredients fins que quedi una massa homogènia.
  6. Fer un parell o tres de pilotes grans.
  7. Afegir les pilotes al caldo quan faltin uns 30 minuts per a que acabi de bullir.



Aquesta recepta ha estat actualitzada recentment (28-02-2023) i us hem deixat el pas a pas a les històries destacades del nostre compte d'Instagram: @Bonprofitbloc.

Bon profit! I bones festes: Que tingueu molt bon Nadal i un feliç any nou!

Comentaris