Arròs negre amb gambots

La recepta que presentem avui és feta amb tinta de sèpia però també es pot fer amb tinta de calamar:

Arròs negre amb gambots:
Arròs negre amb gambots

Ingredients per a 4 persones plat únic:
  • 2 calamars frescos grans.
  • 1 sèpia fresca mitjana.
  • 4 gambots frescos.
  • 230 grams d'arròs.
  • 2 tomàquets madurs.
  • 1 escalunya gran.
  • 2 grans d'all.
  • 2 dits d'un gotet de vi blanc.
  • 1 litre de caldo de peix.
  • 1 pot de tinta de calamar o de sèpia.

Elaboració:
  1. Preparar tots els ingredients:
    1. Netejar el calamar i la sèpia i tallar-los a trossos.
    2. Netejar i picar la ceba.
    3. Netejar i ratllar els tomàquets.
  2. A una paella amb força oli, posar els gambots a fer-se.
  3. Quan es comencin a fer, aixafar-los els caps per tal que deixin anar el suc.
  4. Quan ja s'hagin daurat, retirar-los de la pella i reservar.
  5. A la mateixa paella, posar a coure la ceba i els grans d'all sencers però aixafats.
  6. A una olla gran, posar el caldo de peix a escalfar-se fins que bulli.
  7. Quan la ceba ja estigui cuita, afegir el calamar i la sèpia.
  8. Quan el caldo comenci a bullir, posar mitja cullerada de postres de la tinta de sèpia a un got gruixut i ample.
  9. Afegir al got una cullerot de caldo bullint.
  10. Remenar amb la cullera de postres fins que la tinta de sèpia s'hagi desfet completament.
  11. Afegir la barreja de tinta i caldo a l'olla amb la resta del caldo. Remenar i deixar que segueixi coent a foc més baix.
  12. Quan la sèpia i el calamar estiguin cuits, afegir els dos dits de vi a la paella i deixar que s'evapori l'alcohol.
  13. Havent evaporat alcohol, afegir el tomàquet ratllat. Remenar i deixar coure.
  14. Quan el tomàquet hagi sofregit afegir l'arròs i deixar coure a foc alt.
  15. Quan l'arròs hagi absorbit el líquid de la paella, afegir la meitat del caldo tintat. Deixar coure fins que redueixi anant remenant de tant en tan.
  16. Afegir la resta del caldo i deixar coure remenant de tant en tant.
  17. Quan hagi tornat a reduir del tot tastar, i si l'arròs ja està, apartar del foc, afegir els gambots per sobre i deixar reposar 3 minuts: 
    1. Si l'arròs encara no està cuit afegir una mica d'aigua i deixar coure més.
  18. Servir a un plat fons.

Bon profit!

Comentaris