Fideuà

En aquesta recepta elaborarem un plat de pasta i peix que admet moltes variacions, i que podeu simplificar comprant el caldo ja fet:

Fideuà


Ingredients (per a dues persones, plat únic):
  • 150 grams de fideus.
  • 5 gambes.
  • 500 grams de musclos (en aquest cas em van sobrar de fer musclos al vapor i els vaig congelar). Podríem fer 300 de musclos i 200 de petxines. Aquests pesos inclouen les closques.
  • 300 grams de calamars. Podríem fer servir meitat calamars i meitat sípia.
  • 2 bones cullerades soperes de ceba per a sofregit (aquí us en deixo la recepta)
  • 5 cullerades soperes de tomàquet natural triturat.
  • Pebre i pimentón dolç.
  • Oli d'oliva verge extra.
  • Aigua.

Ingredients addicionals per a fer el caldo de peix:
  • Si compreu peix fresc (llobarro, orada o, fins i tot, salmó), demaneu que us en guardin les espines i el cap, li van molt bé al caldo de peix i es poden congelar per fer-les servir més endavant.
  • 1 pastanaga.
  • 1 porro.
  • 1 xirivia petita.
  • Un tros de nap.
  • Un tros de col.
  • Tiges de ceba tendre, porro o el que tingueu. 

Elaboració:

Començarem pel caldo de peix:
  1. A una olla mitjana, posar a escalfar un bon raig d'oli.
  2. Pelar, netejar i tallar a trossos la pastanaga, el nap i la xirivia.
  3. Tallar les puntes dels porros, treure'ls una capa i netejar. Tallar en un parell de trossos.
  4. Netejar el tros de cal i tallar-lo en dos.
  5. Netejar les tiges i tallar-les a trossos.
  6. Netejar les 5 gambes traient el cap, l'intestí i pelant-les. Tallar en 3 trossos el cos de cada gamba i reservar. Farem servir 4 caps per la base de la fideuà, i 1 pel caldo. No llenceu les closques de les gambes que també les farem servir.
  7. Treure les closques de tots els musclos menys a uns 4. A aquests, deixar-los només amb mitja closca i reservar-los. No llenceu les closques dels musclos que les farem servir pel caldo.
  8. Quan l'oli ja estigui calent, afegir a l'olla el cap d'una gamba i les closques de totes. Afegir també les espines i el cap de peix. Deixar coure uns minuts.
  9. Quan el cap de la gamba estigui guit, aixafar-lo per tal que deixi anar tots els sucs.
  10. Afegir també un grapat de closques de musclo (les que sobrin ja les podem llençar).
  11. Afegir les verdures, remenar per tal que s'integrin tots els ingredients. Deixar coure una mica i cobrir amb un litre i mig d'aigua.
  12. Deixar bullir 30 minuts, comptant des de que comença a bullir.
  13. Passat aquest temps, apagar el foc i tapar l'olla. Deixar reposar 30 minuts més.

Per la fideuà:
  1. Si fa falta, netejar i tallar a trossos els calamars (en el meu cas ja venien preparats).
  2. A una cassola baixa (ha de ser apta per anar al forn, ja que acabarem la fideuà al forn), posar un bon raig d'oli a escalfar-se.
  3. Quan l'oli estigui calent, afegirem els caps de les 4 gambes i deixarem que es daurin.
  4. Quan els caps de les gambes ja estiguin cuits, els aixafarem per tal que deixin anar tots els sucs.
  5. Afegir a la cassola els calamars i els musclos sense closca, deixar coure fins que els calamars s'hagin daurat.
  6. Afegir les cullerades de ceba per a sofregit. Remenar.
  7. Afegir també les 5 cullerades de tomàquet, així com pebre i pimentón al gust. Remenar i tapar la cassola. Deixar coure, remenant de tant en tant, fins que el tomàquet hagi sofregit.
  8. Afegir la meitat del caldo que hem fet colant-lo amb un colador de gra fi.
  9. Deixar coure fins que s'hagi reduït tot el caldo.
  10. Afegir els fideus, remenar per tal que s'impregnin bé de tota la salsa y cobrir-los amb la resta del caldo (colant-lo també).
  11. Deixar coure 10 minuts sense remenar, durant els quals preescalfarem el forn a 200ºC.
  12. Passats els 10 minuts, posem per sobre la fideuà els trossos de gambes que havíem reservat i es musclos amb mitja closca. Posar la cassola al forn i deixar 5 minuts a màxima potència.
  13. Treure la cassola del forn i servir.

Al nostre compte d'Instagram teniu el pas a pas d'aquesta recepta, a històries destacades: @BonProfitBloc.

Bon profit!

Comentaris